Възглавницата е мултифункционален аксесоар, който зонира пространството и подчертава стила

При цялата си простота, възглавницата е способна да реши много разнообразни проблеми в интериора. Този аксесоар може да изпълнява минимум 4 функции – да зонира пространството, да подчертава избрания стил, да създава цветови акценти и да свързва отделните елементи на интериора в единно цяло. Главното е да определите задачата, която си поставяте.

Между формата и съдържанието

Ако ще я използвате върху твърда пейка или кресло, е добре да бъде изработена от плътен и устойчив на износване материал. Декоративните са ушити от деликатни платове и са осеяни с бродерии и пайети. А тези, които слагат по столовете в уличните кафета, обикновено са от непромокаема материя.
В последно време популярност набират възглавниците за под, които успешно конкурират табуретките и креслата. Те са актуални в детските стаи, близо до камината в хола, до масичката за кафе, на балкона. Главното изискване е да бъдат еластични и да следват формата на тялото, затова като пълнеж в тях често се поставя полистирол.
Що се отнася до размерите, най-разпространен е квадратът 50×50 или 30×30 см. По-големите са идеални за спалня. Тези с по-скромни параметри пасват на дивана на хола. Те не претрупват мебелите и не пречат на вас и на гостите ви да се чувствате комфортно.

Ако интериорът е издържан в класически стил, е уместно да добавите продълговати възглавнички, тип “бонбон”. За ценителите на комфорта пък се препоръчват аксесоарите с форма на геврек. Според специалистите те имат релаксиращ ефект. В детските стаи нерядко се срещат възглавници с визия на животни. Важно е те да бъдат изработени от естествени и безопасни материали.
Ако говорим за оптимално количество на пухените аксесоари в дома, дизайнерският съвет е да спазваме мярката. Възглавницата е само допълнение към интериора, затова няма да сбъркате, ако включите в композицията от 3 до 7 броя, но не и повече.
На вкус и цвят…

Сатенът и коприната дават усещане за прохлада, а жакардът подхожда на стаи, декорирани в класически стил. Възглавниците гоблени, украсени с ресни , стоят добре в интериори с източен привкус. Кадифето изглежда изискано, но може бързо да се захаби. За поклонниците на екостила и спокойните съвременни пространства са подходящи лен и памук. Кожените възглавници биха се вписали хармонично в минималистични интериори. Аксесоарите от животински кожи са добро допълнение към стаи, декорирани в сафари стил, и ще паснат на екстравагантните натури.

Цветът на възглавниците трябва или да допълва, или да откроява основната палитра в интериора. Често нюансите им се преплитат с тези на дамаски, покривки или пердета. Но е възможен и съвсем различен сценарий – такъв, който способства да бъде победен цветовия хаос. Ако щорите не се съчетават с нюанса на дамаската например, можете да използвате декоративни възглавнички, чийто рисунък включва и двата цвята. Благодарение на тази малка хитрост, интериорът ще изглежда по-цялостен. За да постигнете нужния ефект, използвайте раирани или карирани десени.
Аналогичен трик можете да приложите, за да обедините в ансамбъл мебели с различни цветове. Ако диванът е жълт, а креслата зелени, на дивана можете да поставите зелени възглавници, а на креслата – жълти.
Най-хубавото е, че да се експериментира с тези аксесоари, е просто и приятно – достатъчно е да смените калъфката им, за да създадете ново усещане и цветно настроение.
източник: в. Строителство имоти

http://stroitelstvoimoti.com/