Тръби, котелни инсталации и въздуховоди са индустриалното наследство, което се трасформира в домашен шик

Творческо пространство, персонализирана лична територия, удобно място за живеене или сбъдната мечта за домашни купонджии – всичко това събират в себе си жилища Loft. Затова не е чудно защо стават все по-популярни, харесвани и желани.

Концепцията Loft

Loft жилищата представляват отворени пространства от индустриален или друг тип, преустроени в просторни апартаменти. Повечето лофтове са изградени в бивши производствени или търговски сгради. Има и някои изключения, като например провинциални лофтове, които са проектирани в бивши плевни, конюшни или дори църкви.

Жокерите

Високи тавани, отворен дизайн, огромни прозорци, индустриални елементи – няма как да сбъркате, че става дума за стила Loft. По тези елементи ще познаете домовете от този тип, както и по усещането за простор и много въздух. Жилищата, изпълнени по този начин, се отличават с много светлина. Заедно с високите им тавани вървят и големите прозорци, които осигуряват огромни количества естествена светлина за интериора. Липсата на стени при лофтовете пък предоставя идеалната възможност да се аранжира пространството, избягвайки неудобството на задължителните врати и стенни прегради в традиционните домове. Дизайнери и обитатели на такива жилища се налага да бъдат много по-креативни по отношение на мебелировката. Най-често ракли, щкафове и гардероби имат ключови позиции за обособяване на отделни кътове в жилището. Едно от най-очарователните предимства на лофтовете е индустриалното наследство, който те са получили от предишното предназначение на сградата, в която се помещават. Голите тухлени стени например или откритите тръби и въздуховоди, които са често срещани при апартаментите от този тип, помагат за изграждането на специфичен и често неподражаем интериор. Затова жилището Loft е идеално убежище за творчески личности, артистични натури или хора, които обичат да устройват многолюдни купони у дома. Ако сте притежател на такъв дом, е сигурно, че няма да имате проблем къде да „паркирате“ велосипеда си или къде да сложите конфигурация от фитнес уреди. Ще имате и достатъчно място за всевъзможни пластики, пана и картини.

 

източник: в. Строителство имоти

http://stroitelstvoimoti.com/