Преборете лошите настроения със свежи мебели и аксесоари

В борбата със депресията прилагаме какви ли не трикове – от прием на хранителни добавки до разпускащ отпуск на Малдивите. Съвсем забравяме обаче, че терапията срещу унинието може да бъде проведена и между стените на собствения ни дом, сред радващи погледа разноцветни предмети. Розови мебели, жълти стени или яркочервен килим – всеки цветен елемент придава оживление на интериора. Ако не разполагаме с „жизнерадостни“ вещи, трябва да си ги набавим от специализираните вериги или от интернет. Практиката показва, че понякога дори само един клик в „Гугъл“ е достатъчен, за да се снабдим с дизайнерски предмети от многобройните онлайн магазини за мебели и аксесоари. В повечето случаи – на символични цени. Тези „витамини“, приети в ударна доза, гарантират свежо настроение дори през мрачнитe есенни дни. Защото винаги е по-забавно, когато към дизайна на дома бъде прибавен малко повече колорит. Всеки цвят действа различно върху настроението.

Ето как:

Червен цвят

Цветът на любовта и живота
Червеното е цветът на огъня и кръвта, свързан е с енергия, здраве, сила, власт, мощ, решителност, както и страст, желание и любов. Червеното е емоционално наситен цвят, придава усещане за топлина. Има много висока видимост и широко се използва за обозначаване на опасност – високо напрежение, пътните знаци, светофарите и противопожарните съоръжения обикновено са боядисани в червено.
Използва се като символ на смелост и затова може да се види в много национални знамена.

Оранжев цвят

Съчетава енергията на червеното и чувството на щастието на жълтия цвят
За човешкото око, оранжевият цвят е много горещ и затова създава усещане за топлина. Свързва се с радост, слънце и тропиците. Оранжевото представлява ентусиазъм, очарование, щастие, креативност, решителност, атракция, успех, насърчаване и стимулиране. Много добре се приема сред младите хора. Този цвят олицетворява чувството за хумор, оптимизма и приятелството.
Стимулира доверие, толерантност, и чувство за общност.

Жълт цвят

Много ефективен за привличане на внимание
Жълтият цвят е най-светлият основен цвят, експанзивен е – създава движение и често доминира пред останалите цветове. Този весел цвят е винаги следван от окото, а в най-ярките си нюанси може да е по-агресивен дори от червения цвят. Повдига духа, стимулира комуникацията, символ на интелект и внимание към детайла. Жълтото е цветът на слънчевата светлина.
Свързан е с радост, щастие, интелект и енергия, създава затоплящ ефект и предизвиква бодрост.

Зелен цвят

Символизира живота, природата
Зеленото е свързано с изцеление, благоденствие, прераждане, хармония, спокойствие и щедрост. Този цвят е баланса между топлите и студените цветове. Популярен е в повечето култури и е цветът на природата и плодородието. Символизира екологията – растежа, възраждането и естествената природна среда. Това е най-спокойният цвят за човешкото око, показва стабилност и издръжливост, надежда, благородство, великодушие, свежест. Зеленото има голяма лечебна сила.

Син цвят

Означава благочестие, искреност, лоялност
Синьото е цветът на небето и морето. Често се свързва със стабилност, внушава власт, доверие, лоялност, мъдрост, увереност, интелект, вяра, истина и небето. Синьото има успокояващ ефект, спомага за повишаване на производителността. Той е сред най-тъмните от цветове и предполага почтеност, достойнство и духовно извисяване. Той е отдалечаващ се цвят, изразява безкрайност и прохлада.
Създава усещане за спокойствие и сигурност и е страхотен избор в дизайна за туристически агенции.

Лилав цвят

Възприема се много крайно – хората или го обичат, или го мразят
Лилавите цветове са изключително рядко срещани в природата, но те са очарователни и асоциират забавление, празничност и тържественост. Необичаен и необикновен, неземен и магичен, лилавия цвят често се асоциира с кралски особи. Той символизира власт, благородство, лукс, амбиция и богатство.
Този магически цвят е подходящ да се използва дизайн или интериор, когато е необходимо да се внесе чуство на фантастика..

Розов цвят

Нежен и деликатен този цвят напомня за ранните пролетни цветя.
Розовият цвят създава усещане за плахост и сладникавост, романтика, любов и приятелство. Той обозначава женски качества – изисканост, изтънченост и пасивност. Много добре се комбинира с други пастелни нюанси: бледа лавандула и виолетки, светло синьо небе, праскова, бледо зелени и жълти цветове. Безпорно е най-чувственият цвят и затова често се използва за оформление на сватбени покани.

 

 

източник: в. Строителство имоти

http://stroitelstvoimoti.com/