Ставащият напоследък все по-популярен кухненски остров е оформен по аналогия на ресторантските кухни, където към работната зона може да се подходи от всички страни. Той се използва за готвене, сервиране на храна, както и за много други дейности, така че трябва да е удобен и функционален. Когато избирате кухненски остров, трябва да имате предвид, че неговия вид влияе на цялостния кухненски облик. Ако тази зона се различава по цвят, материал и стил от останалата кухня, тя може да се превърне в акцент на интериора и ще привлича вниманието. За да направите дизайна по-оригинален, можете да заложите в различието на стиловете – минималистична кухня с античен кухненски остров или дървена кухня с метален остров. Необичайните форми също не са за подценяване. Разковничето е в контраста.

Кухнята – остров се използва най-вече в просторни помещения, самостоятелно, или обединено с хол и трапезария. За да не пречи на работата на готвача, от тази зона до шкафчетата трябва да има поне метър разстояние, а самата кухня да е около 3,5 метра дълга. За да се възползвате максимално от въпросната мебел, гледайте и нейната дължина да е около метър – в противен случай присъствието й се обезсмисля. Друга удобна и оригинална планировка е по стените да се разположат кухненските шкафове, а работната зона да бъде в центъра на кухнята. Като най-оптимална се приема кухнята с остров с диаметър около 1,20 м. и височина – 0,85 – 0,90 м. Ограничения относно функцията няма. Обикновено на острова се намират готварската печка, шкаф и мивка. Спокойно може да се добави маса или барплот.

Кухнята – остров е много подходяща за съвременните малки жилищаПогрешно е да се мисли, че кухненският остров е обикновена правоъгълна мебел, наподобяваща скрин, разположена в центъра на кухнята. Формата и материалите варират според вкуса на собственика и мястото, което има. Този кът може да е квадратен, заоблен, във формата на подкова или буквата S, да е с по-широк плот и по-малка основа, наподобяващи структурата на гъба, да имитира барплот или мини витрина. Освен това практичната мебел може да изпълнява различни функции. Понякога в кухненския остров са вградени фурната и котлоните, друг път там се намира мивката, а в някои случаи се превръща в маса за хранене с допълнителни рафтове, на които може да се подредят панери с продукти, готварски книги, посуда.

Кухнята – остров е много подходяща за съвременните малки жилища, в които дневната, трапезарията и кухненското помещение са обединени. Ако сте се решили на този вариант, а жилището е готово, т.е. няма да се строи от вас, много важно е да обмислите добре планирането на ремонта.

В този случай, няма да може да минете без окачен таван, над който да се разположат тръбите за ВиК инсталацията, електическите кабели и аспирацията. Една колона в центъра на острова би могла да поеме всички тези функции. Нещата са сложни, но не и невъзможни, дори за панелно жилище. Трябва да предвидите малко повече разходи, но пък ще се сдобиете с оригинално помещение, на чийто дизайн всеки би завидял.

източник: в. Строителство имоти

http://stroitelstvoimoti.com/