Датчаните са го измислили

Години наред Дания оглавява класацията за най-щастлива страна в света. Тайната на датското щастие се крие освен в добрата политическа, икономическа, здравна и социална система на държавата и в една непреводима почти на никой друг език дума – hygge. Българският прочит е уют, удобство, спокойствие, комфорт… или по-точно всички тези понятия, събрани в едно. Оказа се, че терминът е от ХIII век и е свързан с английската дума за прегръдка – hug. Заради човешкия стремеж към щастие hygge отдавна не е патент само на скандинавците. Книгите, посветени на тази концепция, се радват на огромен успех по света. Хюге се превръща в стил на живот, който утвърждава хедонизъм, свързан с дома, с градината, със спокойствието, с гостоприемството и с личния просперитет.

Не са малко дизайнерските студия в Европа и по света, които разработват цялостни интериорни концепции в този стил. В него на особена почит са споделените пространства, кътовете, които събират членовете на семейството и утвърждават партньорството. Задължителните елементи на обзавеждането по датския модел са настилките и мебелите от естествени материали. Дървото и кожата са доказали приноса си към качествения интериор, усещането за комфорт и висок жизнен стандарт. Камината е другият белег на щастливия дом както заради енергията на огъня и доброто отопление, така и заради уюта, който носи. Зоната около нея винаги е притегателно място, което събира близките. Красив люлеещ или масажен стол в най-голямото домашно пространство, което се споделя от всички в семейството, е следващият знак на hygge стила.

Особено важни за хармонията в жилището според датчаните са осветителните тела. Колкото повече източници на мека светлина в дома, толкова по-добре! За да е пълно удоволствието, обикновено близо до лампиони или стенни лампи се аранжира маса, малко писалище или друга зона за хоби занимания. Тук са и кътовете за пиене на кафе и чай, които hygge дизайнерите никога не пропускат и обгрижват с внимание.

И тъй като hygge означава един вид да прегръщаш нещата, то домът, подчинен на този стил, е пълен с меки постелки, пухени завивки и много възглавници – все предпоставки за взаимност, споделена любов и истинско щастие.

 

източник: в. Строителство имоти

http://stroitelstvoimoti.com/