Декоративните облицовки пленяват с изтънченост и придават изискан вид, лукс и топлота на жилището

Колкото и бързо да се сменят тенденциите при оформлението на интериора, има и някои непреходни линии, които са актуални и изглеждат привлекателно винаги. Каменните облицовки например са сред класическите елементи в декора, които със сигурност са устояли на изпитанията на времето и капризите на модата. Те са се доказали през годините със своята красота, усещане за лукс, издръжливост и функционалност.

Изкуственият камък е траен и екологичен материал, който не се различава външно от естествения оригинал, но цената, цветовото разнообразие и лекотата на поставяне са факторите, които му дават предимство при използването в интериорните решения.

Този вид облицовки имат и предимството, че лесно се почистват и поддържането им не изисква особени усилия. Освен това те стоят добре навсякъде и могат да се комбинират по-най-различен начин с други материали. Ярките цветни петна винаги привличат, оригинални са и създават настроение. Ако каменната облицовка се съчетае с ярък кант и в центъра се постави цветна плоча, то това със сигурност ще внесе оригиналност и много настроение в помещението.

Ако искате по-евтино решение за облицовката на стените, изпълнете я само до дадена височина, например до половината. Така ще спестите, а и ще можете да комбинирате с декоративни елементи от дърво, закачалки и рафтове над облицовката.

Някои участъци от дома са особено подходящи за облицоване с естествен камък. Те включват мястото около камината, барбекюто, стъпалата. Уютът, създаван от пламъка на огъня, ще е по-голям, когато е допълнен от естествена каменна настилка наоколо. Ако домът е в ретро стил, по-подходящо е да се използват големи камъни, а ако е с по-модерно звучене, каменните плочи с правилни форми са за предпочитане. Добре е каменната облицовка на интериора да бъде съчетана и с подходящото осветление. Така естествената красота на материала ще изпъква още повече. Използването на стъклени врати е пример как с модерни елементи може да се допълни интериорът с естествени материали и облицовка от естествен камък. Ако стаите в дома са с френски прозорци и врати, каменната облицовка ще изглежда още по-хармонично, тъй като ще се получи естествен преход от естествените материали в интериора към природния екстериор.

Освен съчетаване на каменните плочи по форма и подреждане на бордюри по краищата, при настилки, облицовки на стени и др. можете да се подреди и фриз, направен от парчета камъни с различни цветове и размери.

източник: в. Строителство имоти

http://stroitelstvoimoti.com/