Сред модните трендове са широките пространства, студените цветове и овалните форми

Последният писък в обзавеждането на кухненския кът изисква интериорният дизайн да бъде концентриран върху реалните нужди на ползвателя. Затова функционалността и естетиката, която е в синхрон с нарастващото търсене на високи технологии през 2017 г., се превръщат в основен лайтмотив за дизайнерите.

През тази година ни очаква огромно поле за готвене с големи работни повърхности и чекмеджетата, които ще бъдат заместени с дълбоки контейнери, даващи възможност за по-лесно подреждане на съдовете. Решението за кухненски остров, който да обединява работна повърхност и мястото за хранене, ще бъде водещо за дълго. Веднага се забелязват и отличителните за 2017 г. белези – студени цветове и широки пространства.

МАТЕРИАЛИ

Емблематичният материал за този сезон ще бъде бетонът – стилен и изпъкващ в комбинация с ярки цветове. Ще станем свидетели и на завръщането на декоративните плочки в кухненския дизайн. Между новите материали е покритието фюжън (fusion), което имитира метална текстура. Тенденцията клони и към влагането на биомазилка, която е екологична и гарантира хигиеничност и чистота.

На гребена на вълната ще бъдат черните уреди – печки, котлони, аспиратори, хладилници, мивки. Разбира се, класическият инокс, който придава на кухнята ефект на безкрайност, остава актуален и тази година. Аспираторът заема особена роля при кухненския остров, сега обаче той слиза от тавана и идва с атрактивни и необичайни форми.

СТИЛОВЕ

Кухните за 2017 г. нямат категоричен стил. Водещ е съвременният облик, но той със сигурност ще бъде примесен с индустриален стил, винтидж, класически интерпретации и малко от „направи си сам“. Провинциалният стил, изглежда, ще остане по-встрани.

ЦВЕТОВЕ

Въпреки че ярките и живи цветове ще продължат да доминират, ще станем свидетели и на завръщането на черния цвят. Идеята за кухня в такъв цвят, която доскоро беше немислима, сега ще е на върха на модната вълна – разбира се, в съвременен дизайн и стил. Хората, които не са любители на тъмната гама, пък винаги могат да разчитат на сивото, което е изключително практично.

Сивата кухня е актуална винаги и се комбинира добре с допълнителен цвят. Тя стои добре и като самостоятелен цвят, особено ако материалът наподобява бетон или камък. Бялото също ще остане на мода, но само по себе си няма да е достатъчно. Затова то може да се съчетае с допълнителни ярки цветове или геометрични форми. Съвременната кухня предполага и живи растения, и свежа зеленина. След десетилетие на доминиращи остри и изчистени линии меките форми се завръщат в концепцията на модерната кухня като чисти геометрични и продълговати форми.

КУХНЕНСКИЯТ ОСТРОВ

В съвременното жилище кухненският остров е норма. Той трябва да е функционален и достъпен от всички страни, а шкафовете са така организирани, че визуално образуват едно цяло. Предните елементи са ориентирани често към всекидневната и обикновено са представени чрез отворени шкафове и декоративни елементи. Така се постига естествена връзка между кухненското обзавеждане и останалата част на помещението. Все по-често островът и масата за хранене са свързани. Конзолното окачване на шкафовете също се завръща, но с по-динамичен дизайн и с различно приложение.

ДРЪЖКИТЕ

Тази година отново се завръщат материали като мед и месинг за дръжките на кухненските шкафчета. Формата им е изчистена, като се залага повече на геометричните фигури. Разбира се, системите без дръжки ще продължат да бъдат актуални и тази година.

източник: в. Строителство имоти

http://stroitelstvoimoti.com/