Декорираните и боядисаните в различни живи цветове стени са много актуални. Невинаги обаче е лесно да се подберат правилните тоналности за съвременния интериор, които да са в синхрон с мебелите и с цялостната визия на жилището.

За да постигнете елегантност и изисканост, не е достатъчно само да пребоядисате стените. Има редица фактори, с които предварително трябва да се съобразите, преди да вземете четката в ръка. Сред най-важните са светлината, пространството, големината на помещението. Мнозина са си задавали въпроса как да подходим при избора на цвят за стените. Има много теории по темата. Някои от тях са свързани с психологията на личността, като например хромотерапията, а други се свързват с източното изкуство фън шуй.

Каква тоналност да изберем?

Няма цвят, който да доминира над останалите или да е по-предпочитан от другите. Всеки от тях си има своята красота и обаяние и ако е добре комбиниран с останалата част от обзавеждането, постигането на съвършенство е гарантирано. Затова първото нещо, което трябва да направите, е да разгледате детайлно къщата – дограмата, подовата настилка, мебелите, осветлението.

Имайте предвид, че черният цвят не отразява и абсорбира цялата светлина в стаята, поради което тя оптически се свива и изглежда много по-малка. И обратното – цветът, който отразява светлината, е белият. Той служи като огледало в помещението. Светлинните лъчи се пречупват и се отразяват от едната стена на другата. Това допринася за визуалното увеличаване на помещението. Бялото, освен че подарява повече светлина, разширява с няколко сантиметра пространството и му придава чисти линии. Знаейки тези факти, можем категорично да развенчаем мита, че бялото е студен цвят. Дори напротив – ако бялото се комбинира с паркет, с дъбова маса, с тъмен диван или с цветен килим, то резултатът ще бъде на сто процента гарантиран. Със сигурност тази комбинация ще внесе уют и топлина у дома.

Цветовете, които стоят между черното и бялото, като червено, зелено, жълто и т.н., взаимодействат, като се свържат, по подобен начин на черното – абсорбират светлината, но с различни проценти. Ако предпочитате дневната ви да бъде в силни и наситени тонове, дайте пространство на вашия каприз и изберете ярки цветове, като например теменужено или фуксия (нюанс на розовото). За любителите на класическия стил решението пък е неутрален цвят. Може да заложите на матово бежово. За един деликатен, но изключително фин ефект, изберете цвят аквамарин. Той перфектно се комбинира с обзавеждане в сиво. По-неформално и съвременно звучене има бялата дневна, украсена със зелен таван. В комбинация с широк прозорец ефектът ще е едно лъчезарно и сияйно помещение. Ако пък сте почитатели на мистериозното и загадъчното и нощта ви е любимата част от денонощието, то идеалният цвят за стените е тъмносиньо с нюанси дори на черно. Като говорим за дръзки решения, няма как да игнорираме царя на смелите цветове. Стените в червено са наистина идеалната възможност за една екстравагантна дневна.

Когато се боядисва, внимавайте за светлината и по-конкретно за това как тя се променя през различните фази на деня. Всички цветове се променят и стоят различно в зависимост от това дали светлината е изкуствена и естествена. Не всички знаят и че в действителност цветовете могат да повлияят на настроението, на емоциите и на душевното състояние. Линията бои на водна основа на licata+greutol предлага широка гама от декоративни интериорни решения, хроматични комбинации между нюанси на един и същи цвят или между тоналности в пълен контраст – между над 1200 цвята от каталозите на licata+greutol, обединени от една обща цел – да подчертаят качествата на интериора. Внимателно разработени от лаборатория, оборудвана с иновативни технологии и квалифициран персонал, боите на водна основа на licata+greutol са с гарантирани отлични декоративни и защитни качества: голяма устойчивост на мокро триене, на плесени и мухъл, на УВ лъчи, добра пропускливост на водни пари, слабо задържане на замърсявания, ниско съдържание на летливи органични съединения. Всички качества, свързани с лекота на полагане, ефикасна покривна сила и висока декоративна стойност, се стремят да задоволят най-разнообразните изисквания на клиентите.

текст: в. Строителство имоти

http://stroitelstvoimoti.com/

logo-bezlinii100